Skip to main content

VÄRT ATT VETA INNAN DU KÖPER

Mittmotor eller framhjuls motorn?

Som namnet antyder är mittmotorn placerad centralt på elcykeln, vilket ger en bra balans. En mittenmotor är vanligtvis kraftfullare än en främre motor. Du måste trampa lite hårdare för att få motorstöd, men du får mycket hjälp i gengäld.

Den främre motorn väger mindre än den centrala motorn, vilket gör att elcykelns totalvikt också är lägre än en elcykel med centralmotor. Den främre motorn har inte mycket dragkraft, men den räcker för 25 km/h. En elcykel med frontmotor är lätt att serva, eftersom det i princip är en vanlig cykel med en motor monterad.

Extern eller intern kugghjul?

Utvändiga kugghjul har mindre friktion och kräver mer underhåll. Inre växlar har mer friktion men är i stort sett underhållsfria.

Hur långt kan en elcykel gå?

Det beror på batteriets storlek (watt/Ah), terrängen, årstiden, din vikt och hur mycket du trampar. På vissa cyklar kan du köpa ett kraftfullare batteri med längre räckvidd.
Den här tabellen ger en allmän bild av hur långt en elcykel kan köra per laddning och vilka faktorer som påverkar räckvidden.

Kan elcykeln köras utan ström?

Ja, elcykeln är lätt att cykla utan elmotor. Du kan välja att cykla utan elmotor för att motionera eller för att spara energi, och om du får slut på energi kan du fortsätta. Ljuset är bakåtriktat för 2-3 timmars körning (beroende på modell).

Hur mycket kostar det att ladda en elcykel?

Det kostar knappt 1 kr att ladda elcykeln. Priset beror på batteriets storlek och elpriset.

Hur snabbt kan en elcykel gå?

Enligt EU-lagstiftningen får en elcykel bara köra upp till 25 km/h, därefter stängs elmotorn av.

Hur lång är batteritiden?
  • Ett batteri klarar ungefär 500 fulla laddningar.
  • Ett batteri som kan köra upp till 80 km på en laddning håller upp till 40 000 km.
  • Om du laddar batteriet ofta och kortvarigt skadar du inte batteriet, men du bör inte låta batteriet ligga kvar länge eftersom det då förlorar kapacitet.
  • Batteriet i en elcykel är en förbrukningsvara och förlorar kapacitet med tiden och med användningen.

E-Fly ger 2 års garanti på batteriet och garanterar 70 % kapacitet inom 2 år eller 500 fulla laddningar.
Ju bättre batteriet sköts och används, desto längre håller det.

Vilken körställning är optimal?

Välj en upprätt körställning om du ska använda cykeln för nöjesresor och vill följa din omgivning. Välj en mer lutad sittställning om du behöver använda cykeln för att ta dig till och från jobbet. Det ger dig en sportigare körställning och ett bättre grepp om pedalerna.

Certifierad återförsäljare

Även om en elcykel på många sätt liknar en vanlig cykel är den utrustad med teknik som ställer krav på cykelhandlaren – både när det gäller rådgivning, försäljning och service. Alla E-Fly-återförsäljare är certifierade, så du kan vara säker på kvalitet och sinnesfrid hela vägen.